Przejdź do treści

Importowanie wcześniejszych odtworzeń

Musicat nie widzi Twojej historii słuchania sprzed podłączenia źródła muzyki. Śledzenie rozpoczyna się w momencie podłączenia. Jeśli chcesz zaimportować wcześniejsze odtworzenia, możesz to zrobić, postępując zgodnie z naszym poradnikiem.

Jeśli jesteś użytkownikiem z płatną subskrypcją, możesz łatwo zaimportować utwory, których wcześniej słuchałeś przed założeniem konta. To bardzo prosty proces dla obu serwisów streamingowych — Apple Music i Spotify!

1. Przejdź do Ustawień prywatności Spotify

Edytuj sekcję „Pobierz swoje dane” zgodnie z obrazkiem:

Image

2. Potwierdź e-mail od Spotify

Po kliknięciu „Poproś o dane” Spotify wyśle Ci e-mail potwierdzający.

3. Poczekaj około 30 dni na dane od Spotify

Tak, wiemy, to długo, ale zwykle trwa to krócej.

4. Pobierz dane otrzymane w e-mailu

Plik zazwyczaj nazywa się „my_spotify_data.zip”. Nie rozpakowuj pliku, wymagamy formatu *.zip

5. Prześlij plik ZIP w ustawieniach swojego konta

Przejdź do Ustawienia > Spotify > Importuj historię, tutaj możesz przesłać plik otrzymany od Spotify.

Poczekaj kilka minut, nasze systemy zapiszą i przetworzą Twoje odtworzenia.

Czy import zduplikuje moją historię?

Nie. Plik nie jest dokładany do odtworzeń, które Musicat już ma. Aż do ostatniego odtworzenia w pliku Twoja historia Spotify jest brana z pliku i zastępuje to, co było wcześniej:

  • Odtworzenia, które Musicat już zapisał, a które są też w pliku, liczą się raz, a nie dwa razy.
  • Odtworzenia późniejsze niż ostatnie w pliku zostają dokładnie takie, jakie zapisał Musicat.
  • Ponowne przesłanie tego samego pliku albo później nowszego eksportu niczego nie podwaja. Najnowszy plik po prostu znów przejmuje ten okres.
  • Import ze Spotify nigdy nie zmienia Twoich odtworzeń z Apple Music.

Ponieważ plik zastępuje historię, z okresu do ostatniego odtworzenia w pliku zostanie tylko to, co jest w pliku. Prześlij archiwum dokładnie takie, jakie wysłał Spotify, a nie wybrane z niego pliki.

W trakcie przetwarzania importu strona importu pokazuje, ile odtworzeń zostało jeszcze do przetworzenia. Dopóki się nie skończy, części wcześniejszych odtworzeń może brakować w statystykach. Wracają w miarę postępu przetwarzania.